Son zamanlarda kendinizi daha az heyecanlı hissediyorsanız, bu sizin için sürpriz olmayabilir. Koronavirüs salgını, bir ankete göre insanların %27’sini izole ve %14’ünü depresyonda hissettirdi. Bunun da ötesinde, %10’u daha fazla alkol içiyor ve bazıları COVID-19’dan kaçınmak için eşlerinden ayrı olarak sosyal açıdan uzaklaşıyor olabilir.
Erkekler ve kadınlar için cinsel işlevi etkileyen birçok günlük faktör vardır. Stres, alkol tüketimi ve akıl sağlığı koşulları, “havaya ne kadar kolay girebileceğinizi” etkileyebilecek açık faktörlerdir. Farkında olmayabileceğiniz şey, aldığınız günlük hapın da düşük libidoya katkıda bulunabileceğidir. Reçetesiz satılan tedaviler ve reçeteli ilaçlar genellikle cinsel dürtüyü etkiler. Günden güne veya yıldan yıla dalgalanma arzusu doğaldır. Ancak, bu durum ile hiç ilgilenmez iseniz, öz güveninizi bozabilir veya ilişkinizde sorunlara neden olabilir. İlaçlarınızdan birinin cinsel yaşamınızı etkileyebileceğini düşünüyorsanız, doğru yazıyı okuyorsunuz.
Düşük libido nedir?
Düşük libido, azalmış cinsel dürtü, bozulmuş cinsel işlev veya hipoaktif cinsel istek bozukluğu olarak da bilinen, cinsiyete olan ilginin azalmasıdır. Bazen erkekler için erektil disfonksiyonla el ele giderken, ikisi aynı şey değildir. Bilim insanı ve immünoloji yazarı Dr. Leo Nissola, seks yapma isteği (arzu) ile seks yapmak için gereken fiziksel heyecan (kan akışı ve fiziksel uyarılma tarafından yönlendirilen) arasında önemli bir ayrım olduğunu söylüyor. Çoğu zaman, ilaçlar libido kaybının fiziksel yönünü etkiler.
Libido, kişiden kişiye değişen bir duygu yelpazesidir. Farklı noktalarda az ya da çok açılmak normaldir. Cinselliğe olan ilginizi tamamen kaybettiyseniz (veya sizin için normal olandan çok daha az cinsel aktiviteyle ilgileniyorsanız), uzun bir süre boyunca bu bir sorunun işareti olabilir.
Düşük libido semptomları nelerdir?
Düşük libido semptomları şunları içerebilir:
- Partnerinizle veya tek başınıza herhangi bir cinsel aktiviteye ilgi kaybı
- Cinsel fantezilerin veya düşüncelerin eksikliği
- Cinsel aktivite veya düşüncelerin eksikliğinden endişe duymak
Tam tanıma uymuyorsanız, ancak cinsel dürtülerinizdeki değişiklik konusunda endişeleniyorsanız, bu durum, neyin neden olabileceği hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşmak için yeterli bir nedendir. Neyin düşük olduğu kişiye bağlıdır. “Doğru” miktarda belirtiler bazen sizde olmayabilir. Sizin için normal olandan daha azsa, düzeltmek için adımlar atmaya değer.
Düşük libidoya ne sebep olur?
Düşük libido, başka türlü mutlu bir ilişkide, uyarı olmadan birdenbire ortaya çıkıyor gibi görünebilir. Yine de, genellikle cinsel dürtüdeki değişikliklerin temelinde aşağıdaki kategorilerden birinden kaynaklanan bir sorun vardır:
- İlaç tedavisi : Bazı ilaçlar, arzuyu düzenlemeye yardımcı olan hormonları etkileyebilir. Diğerleri, bir ereksiyona ulaşmayı veya fiziksel olarak uyanmayı zorlaştırır.
- Tıbbi durumlar: Geçirdiğiniz ameliyatlar veya cinsel sorunlar (seks sırasında ağrı gibi) düşük libidoya katkıda bulunabilir, ancak cinsel işlevle ilgili olmayan bozukluklar da libidoyu etkileyebilir. Düşük libido ile bağlantılı bazı tıbbi sorunlar arasında huzursuz bacak sendromu, diyabet, obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, artrit, kanser, kalp hastalığı, felç ve nörolojik hastalık yer alır.
- Hormonal değişiklikler: Testosteron seviyelerindeki veya östrojen seviyelerindeki değişiklikler cinsel isteği etkileyebilir. Erkeklerin yaşlandıkça düşük T geliştirmesi ve kadınların sırasıyla hamilelik ve menopoz sırasında östrojende ani artış ve düşüşler yaşaması yaygındır. Hormon tedavisi, belirli hormonal sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.
- Yaşam tarzı nedenleri: Çok fazla alkol içmek, sigara içmek veya uyuşturucu kullanmak cinsel dürtüyü azaltabilir. Çok az uyku, yeterince egzersiz yapmamak ve sağlıksız bir beslenme de cinsel işlev bozukluğuyla ilişkilendirilmiştir. Bazı kimyasallara maruz kalma, düşük libidoya katkıda bulunabilir.
- Psikolojik sorunlar: Depresyon gibi zihinsel sağlık koşulları, bir zamanlar zevk aldığınız şeylerden (seks dahil) zevk almanızı zorlaştırabilir. Resmi bir teşhisin dışında, stres, düşük benlik saygısı, zayıf vücut imajı veya cinsel istismar öyküsü libidoyu etkileyebilir.
- İlişki sorunları: Partnerinize duygusal olarak yakın hissetmek, fiziksel yakınlığın anahtarıdır. Eğer tartışmalar yaşıyorsanız veya partnerinize güvenmiyor ve iletişim kurmuyorsanız, muhtemelen sekse daha az ilgi duymanıza neden olur.
Sağlık uzmanınız, düşük libidonuza neyin sebep olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir, genellikle tıbbi sorunları ekarte etmek için bir muayene ve test yapabilir. Bir akıl sağlığı veya ilişki sorunu şüpheli suçluysa, birinci basamak hekiminiz size psikolog gibi bir uzmana başvurabilir.
Düşük libidoya neden olan ilaçlar
Cinsel ilgiye olan düşüşünüz yeni bir ilaçla aynı zamana denk geliyorsa, bu bir ipucu olabilir. İlaçları değiştirmek veya artık ihtiyacınız olmayan bir tedaviyi bırakmak, yatak odasındaki problemler için kolay bir çözüm olabilir.
Uzmanlara göre ilaçlar libidoyu iki ana yoldan etkiler. Bazı ilaçlar cinsel ilişkiye girmeyi veya cinsel ilişkiden zevk almayı zorlaştıran fiziksel semptomlar yaratır, vajinal kuruluk veya ereksiyonun sürdürülmesini mümkün kılan kan akışının azalması gibi, bu da libidoyu dolaylı olarak etkiler. Diğerleri ruh halinizi ve seks arzunuzu düzenleyen hormonları etkiler.
“İlaçlar söz konusu olduğunda, libido üzerinde olumsuz etkisi olduğu bilinen üç kategoride uyuşturucu var. Birçoğunun etkisi vardır çünkü vücuttaki üç temel hormonun düzeylerini etkiler: serotonin, prolaktin veya testosteron, ”diyor dünyaca ünlü emekli aile hekimi Christine Traxler, bir bebeğim olacak: Şimdi ne olacak? “Düşünmeniz gereken üç sınıflandırma nörolojik veya psikiyatrik ilaçlar, kalp veya kardiyovasküler ilaçlar ve birkaç çeşitli ilaçtır.”
“Antidepresan ilaçlar, düşük libido ve cinsel işlev bozukluğunun en sık ilaçla tetiklenen nedenidir,” diyor ve cinsel sağlık endişelerinin olası bir nedeni olarak ilaçları gözden geçirmeleri için hastalara düzenli olarak danışma sağlıyor.
Aşağıdaki reçeteli ilaç türlerinin cinsel dürtüyü etkilediği bilinmektedir:
- Benzodiazepinlere ( Xanax ) dayalı anti-anksiyete ilaçları
- Antikonvülzan ilaçlar ( Tegretol , Fenitoin , Fenobarbital gibi )
- Antidepresanlar (anti-mani ilaçlar, antipsikotikler, MAOI’ler, SSRI’lar , SNRI’ler, trisiklik antidepresanlar dahil)
- İyi huylu prostat hiperplazisi tedavileri ( Flomax , Propecia , Proscar gibi )
- Kanser tedavileri (radyasyon ve kemoterapi dahil)
- Kalp ve tansiyon ilaçları (ACE inhibitörleri, a-Adrenerjik blokerleri, b-adrenerjik (beta) blokerleri, merkezi etkili ajanlar, diüretikler, tiyazidler ve statinler dahil )
- Hormonal kontraseptifler (Ortho Tri-Cyclen gibi)
- Opioid ağrı kesiciler (Vicodin, Oxycontin ve Percocet gibi)
- Steroid ilaçlar (anabolik steroidler ve kortikosteroidler dahil)
Reçetesiz satılan ilaçlar da libidoyu etkileyebilir. Uzmanlar, “Ne aldığınızın farkında olmak gerçekten önemli” diye açıklıyor. “Çünkü bazen herhangi bir etkisi olmayacağını düşündüğünüz bir takviye alıyorsunuz ve bunun cinsel yaşamınızı etkileyebileceğini veya hormonlarınızı etkileyebileceğini söyleyen net ve açık bir etiketi yok.” Aşağıdakiler gibi belirli ilaçlara dikkat edin:
- Mantar önleyici maddeler, özellikle ketokonazol veya flukonazol
- Benadryl ( difenhidramin ) ve Klor-Trimeton ( klorfeniramin ) dahil antihistaminikler
- Tagamet ( simetidin )
Düşük libidonuz varsa ne yapmalısınız?
İlk adım, cinsel dürtünüzü etkileyen tıbbi bir sorun olmadığından emin olmak için sağlık uzmanınızı ziyaret etmektir.
1. İlacı değiştirin.
Çoğu zaman, cinsel yan etkileri olmayan eşdeğer bir tedavi vardır. Örneğin mirtazapin, bupropion ve nefazodon gibi birkaç antidepresan libidoyu çok fazla etkilemez ve aslında onu iyileştirebilir. Veya sorun hormonal doğum kontrolü ise, hormonal olmayan bir seçenek RİA gibi işe yarayabilir. Dozu değiştirmek bile bir fark yaratabilir.
2. Altta yatan durumu tedavi edin.
Düşük hormon seviyeleri gibi tıbbi bir sorun varsa, onu tedavi etmek libidoyu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Halihazırda testosteron seviyeleri düşük olan ve ikame ilaç olarak testosteron alan erkekler daha iyi bir cinsel dürtüye sahip olma eğiliminde olabilirler.
Düşük libidoya sahip kadınlar için Lady Era (kadın viagrası) adı verilen onaylanmış bir ilaç vardır. Sadece, henüz menopoza girmemiş ve seksten önce enjeksiyon yaptırmayı önemsemeyen, cinsel dürtüleri azalmış kadınlar için işe yarar.
Ayrıca bakınız; Lady Era nedir? Ne işe yarar? Etkileri nelerdir?
3. Yaşam tarzı değişiklikleri yapın.
Alkol alımını azaltmak, egzersizi arttırmak ve sağlıklı bir beslenme, kayıp libidoyu geri kazanmaya yardımcı olabilir. Sigarayı bırakmak, cinsel performansı ve arzuyu etkileyebilecek dolaşımın iyileştirilmesine de yardımcı olabilir.
4. Takviyeleri doktorunuz veya eczacınızla görüşün.
En azından makul derecede ümit verici bulunan birçok [bitkisel afrodizyak] vardır diyebiliriz. Çoğu testosteron seviyelerini etkileyerek çalışır, bu nedenle erkekler için kadınlara kıyasla daha iyi çalışma eğilimindedirler. Cinsel dürtü, libido ve erektil disfonksiyon konusunda yardımcı olabilecekleri önemli kanıtlara sahip doğal maddeler vardır. Doğru dozlarda kullanıldıklarında hem kadınlarda hem de erkeklerde gelişmiş cinsel işlev gösteren etkileyici etkilere sahiptirler.
5. Bir terapistle konuşun.
Çift terapisi, seks terapisi veya bireysel psikoterapi, ilaçla yönetebileceğiniz zihinsel sağlık sorunlarının çözülmesine yardımcı olabilir.
Libido değişiklikleri ile duygusal ve fiziksel olarak başa çıkmak zordur ve genellikle suçlama veya duyguları incitmeden konuşmak zordur. Sağlıklı bir cinsel yaşamdan vazgeçmeyin. Çoğu libido sorunu biraz ısrarla çözülebilir. Ve bu arada, arzu eksikliği, samimiyetinizi feda etmeniz gerektiği anlamına gelmez. Partnerinizle ilişkinizi kurmaya devam edin, böylece tekrar meşgul olmaya hazır olduğunuzda sağlam zeminde olursunuz.